Странната кинезио тейп лента на олимпийците

Забелязали сте симпатичните, цветни ленти и лепенки залепени на различни места по телата на известни футболисти, атлети и спортисти?  Това са модерните кинезио тейп ленти – японско изобретение срещу ставни и мускулни болки.

Идеята принадлежи на кинезитерапевта доктор  Kenzo Kase, който е бил убеден, че кожата  – най-големия рефлекторен орган на нашето тяло заедно с  мускулите,  могат да спомогнат за оздравяването и регенерирането на организма.

Кинезиотейпинг при волейбол

Кинезиотейпинг при волейбол

В опит да облекчи болките на своите клиенти той създал специална кинезио тейп лента от висококачествен памук, която повдига кожата с цел подпомагане на лимфния поток и от своя страна намалява болката при оток.

Новата лента с дебелина, тегло и гъвкавост на кожата е покрита със специално разработено еластично  лепило по технология с която кинезио лентата се разтяга в точно определена посока. По този начин тя подпомага или ограничава движенията, благодарение на което дава на играчите редица предимства.  Лепилото не се прилага равномерно по лентата, а през еднакви интервали с цел създаване на възможност кожата да диша и циркулация на въздуха и потта.

По късно тази разработка е наречена „кинезио лента“, тъй като принципите на кинезиологията са основополагащи в нейното създаване и приложение.

Според последните научни изследвания кинезио лентите са доказани като  ефективно средство за лечение на мускулни нарушения, неврологични заболявания, облекчаване на болката и при нужда улесняване процеса на рехабилитация.

По същество кинезио лентата осигурява структурна подкрепа на ставите и мускулите, коригира неправилни мускулни функции, предотвратява претоварване на мускулите, чрез осигуряване на невросензорна обратна връзка при движение.

За разлика от класическата лента или обикновения лейкопласт кинезиотейп лентата не нарушава микроциркулацията, а я стимулира, посредством извивките си с което облекчава болката от остри травми и хронични заболявания.

Острата болка се облекчава, защото се намаля натискът върху рецепторите за болка, а подобряването на притока на кръв и на лимфния дренаж ускоряват излекуването и редуцират подуването.  Ускорява възстановяването от интензивни натоварвания, забавя умората и подобрява издръжливостта на мускулите, така важни за всеки спортист.

Разработени са много варианти на кинезио ленти подходящи за различни части от тялото и най-хубавото е, че те са евтини и лесна за употреба. Нещо повече може да се използват не само от спортисти, а дори са подходящи да намалят страданията на бременни или страдащи хора, както и за ставно-мускулна подкрепа при хронични натоварвания.

Share