Спортната херния като медицинско състояние

Спортната херния е често срещано медицинско състояние, което се среща предимно при спортистите. Симптомите са хронична болка в слабините. Налице е отслабване на сухожилията и мускулите в долната част на коремната стена. Може да не се наблюдава подуване на мускулите. Това заболяване се развива в ингвиалния канал. Могат да бъдат засегнати както спортисти, така и хора спортуващи за здраве.

Спортна херния - диаграма

Спортна херния – диаграма

 

По време на тренировка спортистите често се натоварват и стават жертва на това заболяване. Спортната херния не се открива лесно при преглед или  изследвания, нито дори при операция.

Симптомите по които може да разпознаете спортна херния са:

•    Болки по време на движение, особено екстензия на бедрото, усукване и въртене. Въпреки, че е трудно да се посочи точната област на болката, обичайно тя е насочена към областта на тестисите (горната част на слабините);
•    Болки в долната част на корема;
•    Болка може да усетите и в областта на краката.

 

Област на болката при спортна херния

Област на болката при спортна херния

Болката изчезва след няколко дни почивка, но когато организмът пак бъде натоварен тя се завръща.

баскетбол, хокей, тенис или лека атлетика. След тренировка страдащият от това състояние ще усети схванатост и болка. На следващия ден всяко движение може да му причини болка, като например кашлица, дори  ставане от леглото или излизане от колата може да го затрудни. Ако не се обърне внимание, с времето състоянието се влошава.

Често се допукат лекарски грешки при лечението на болка в слабинната област, защото често се бърка с друго заболяване причиняващо болка в слабините, корема, генито-уринарната система, увреди на гръбначния стълб, на тазобедрената става. Някои лекари препоръчват почивка, поставяне на студен компрес с лед и повдигане. Състоянието може да се лекува с противовъзпалителни и обезболяващи средства, дори стероидни лекарства, които да облекчат симптомите. Ако болката продължава се препоръчва преглед от друг медицински специалист.

Най-често срещаните лекарски грешки при диагностициране и лечение на спортна херния:

•    Спортната херния може да се обърка като слабинно разтягане;
•    Болката в слабините може да се сбърка и с не-бактериален простатит;
•    Погрешно може да се даде диагноза на друг вид херния, наречена ингвинална. Най-лошото което може да се случи е операция, без дори да има ингвинална херния.

Грешната диагноза на спортна херния води до забавяне на лечението и удължаване страданията на пациента.

За да се избегне това, следете състоянието си и ако имате съмнения може да споделите това с лекуващия лекар. Това би допринесло за правилно диагностициране. Може да се консултирате и с друг медицински специалист.

Най-сигурният начин да се избегне грешно диагностициране е изследване  с ЯМР (ядрено-магнитен резонанс).Това ще разкрие разкъсване на тъкан или сухожилие и ще помогне за правилно поставяне на диагнозата.

Лечение на спортна херния

За лечението на спортната херния се изпълнява подробна физическа рехабилитационна програма съпроводена с различни болкоуспокояващи. Необходимо е да се избягва всякакво физическо натоварване по време на лечение. От 4 до 6 седмици е периодът за възстановяване от този вид лечение.Ако това лечение не помогне ще бъде нужна хирургическа намеса. След операцията се изготвя програма за възстановяване. Най-често се включва ходене по бягаща пътека и каране на велосипед. Времето за възстановяване от този вид лечение е от 8 до 12 седмици. След периода на възстановяване от операцията до 90 % от атлетите се връщат към своята спортна дейност.
Източници: http://orthopedics.about.com и http://zdravbadi.com
 

 

 

 

 

Share