Защо кинезиологичната лента е еластична?

Една от характеристиките, които прави кинезиологичната лента, различни от други видове терапевтични ленти е нейната еластичност. Кинезио лентата е проектирана, за за да се разтегне до 40% отвъд своята дължина в покой (т.е. отвъд дължината му с хартиени подложки преди прилагане).

Еластичността е важна за успешен кинезиотейпинг

Еластичността е важна за успешен кинезиотейпинг

Този „коефициент на еластичност“ значително увеличава терапевтични ползи от кинезиологичните ленти, за разлика от традиционните техники за поставяне на атлетична лента. Тази статия ще предостави общ преглед на ползите, свързани с еластичните свойства на кинезиологичните ленти.

Ползите от разтеглива еластична кинезио лента

• Когато кинезиологична ленти се разтяга, докато се прилага по кожата, тя създава микроскопичен лифтинг на кожата върху залепена област. Това облекчава натиска върху местните рецептори за болка, води до намаляване на дразненето, облекчава болка и спазми. Конвенционалните атлетични лента, от друга страна, всъщност може да увеличат болка в остро ранена област, тъй като не се позволява добра лимфна циркулация при оток или просто затрудняват движението.

• Този лифтинг ефект от поставяне на кинезио лента дава възможност за засилване на циркулацията на кръвта и лимфната течност. Повишената кръвна циркулация ускорява заздравяването чрез предоставяне на повече кислород и хранителни вещества на пострадалите тъкани, а подобряване на лимфния дренаж води до намаляване на подуване, оток и възпаление.

• Еластичните свойства на кинезиологичните ленти позволяват да предостави терапевтични ползи за ранени или болезнени области от тялото различна от твърдата, стегната компресия на традиционната лента. Това означава, че кинезио тейп веднъж приложен може да бъде безопасно оставен на място в продължение на няколко дни, за разлика от конвенционалната атлетична лента, която трябва да бъдат отстранена в рамките на часове, тъй като има опасност от намалена циркулация. В действителност, колкото по-дълго време приложеният кинезиологичен тейп се носи, толкова по-добре, тъй като терапевтични ползи продължават да се натрупват през цялото време.

 

Еластична кинезио тейп лента поставена върху бебета

Еластична кинезио тейп лента поставена върху бебета

• Еластичността на кинезиологичните ленти ги прави предпочитан метод за поставяне на тейп при контузени, ранени спортисти, които желаят да продължат да тренират и / или да се състезават докато се възстановяват от нараняванията. Когато се прилага с подходящ стреч, кинезио тейп лента може да осигури подкрепа за пострадалата област, предотвратяване на вредните свръх разтягане или над-свиване, без да ограничава здравословния диапазон от движение.

• Когато се прилага кинезиологична тейп лента върху кожата опъната, продължаващата сензорна стимулация от лентата може да пренебрегне сигналите за болка от наранена или възпалена област, и така да осигури безопасен, нелекарствен подход към облекчаване на болката.

 

Разгледайте и другите статии, които предоставят по-подробни насоки относно прилагане на еластични кинезио ленти.

Ние ви препоръчваме да ползвате кинезио ленти АРЕС, вижте тук за повече информация.

 

 

Share