Кинезиологични ленти (кинезиотейпинг) при бременност: подути глезени

Подуване на глезените са едни от най-честите нещастия на бременността. За щастие, поставянето на кинезио лента може да осигури безопасно, просто и удобно средство за справяне с това, както и други от проблемите на бременността. Това е втората от поредица от публикации, обхващащи използването на кинезиологични ленти за справяне с дискомфорта при бременност.

Подути или отекли глезени са често срещани при бременност

Подути или отекли глезени са често срещани при бременност

Кинезиотейпинг техниката, използвана за лечение при подуване и оток, е специализиран метод за поставяне на лента за лимфната система (лимфен тейпинг, кинезиотейпинг за лимфен дренаж). Тази техника включва прилагане на котва (опора) в единия край на лентата, в близост до проводите за лимфен дренаж, а другият  край на кинезио тейпинг лентата се разперва като „пръсти на длан“ (или т.нар. „ветрило”), което се простира по протежение на близките лимфните канали.

 

Кинезиойтепинг при отоко на глезена

Кинезиойтепинг при отоко на глезена

Лентата се нанася с лек стреч, за да се постигне нежно вдигане на на кожата, но точно достатъчно, за да се облекчи натиска върху лимфните съдове, което им позволява да се отцеди излишната течност по-ефективно.

Как да изрежете ветрилообразна ивица от кинезио лента?

Кинезио лента изрязана на ветрило

Кинезио лента изрязана на ветрило

За да се отреже кинезио тейп лентата под формата на ветрило специално за употреба при кинезиотейпинг за лимфен дренаж, започнете като си осигурите ивица от кинезио тейп лента и направите няколко надлъжни порязвания, започващи в единия край и завършващи на 8 – 10 см от другия край (който ще играе ролата на котва/опора). При оток на глезена, първо се залепва котвата над глезена и после „пръстите“ от кинезио лента се разстилат директно върху подутата област. Ако е необходимо, няколко ветрилообразни кинезио тейп ленти могат да бъдат отрязани и да се прилагат едновременно като се допуска преминаване на ивиците помежду им.

 

 

 

Share