Кинезиологични ленти (кинезиотейпинг) при бременност: болки в долната част на гърба

Бременност и болки в гърба

Бременност и болки в гърба

С напредъка на една бременност, лъвския дял от работата за подкрепа на все по-растящото бебе пада върху долните мускули на гърба. Колкото повече бебето надава и корема излиза напред, толкова повече се натоварват мускулите на гърба, за да се стабилизира и подкрепи цялата област. Не е чудно, че болки в долната част на гърба е обща жалба при бременност! Мускулни релаксатори и противовъзпалителни лекарства не се препоръчват по време на бременност, оставяйки много бъдещи майки отчаяно да търсят за безопасно, естествено лекарство за справяне с болките в гърбовете им.

Въпреки че кинезио тейп ленти се използват най-широко за лечение на спортни травми, механизмите, които помагат на мускулите например на един колоездач с мускулни болки в гърба да се отпусне и да се възстанови са еднакво приложими към една бременна жена с болка в долната част на гърба и дори при наличие на мускулни спазми поради претоварване.

ARES кинезио лента, производител на първокласни кинезиологични ленти, е един от лидерите в разработката на приложения на кинезио тейп за болки и страдания от бременност. Следва проста техника от кинезитерапията за поставяне на лента, която може да донесе огромно облекчение за всеки, който се опитва да се справи с болка в долната част на гърба, възпаление или спазми. Лентата трябва да се прилага с тяло навито наклонено напред от кръста, за да се постави на гърба в позиция, при която мускулите са в състояние на максимално разтягане.
1.Нарежете 2 ивици от кинезио ленти ARES, достатъчно дълго, за да се простират от глутеалната област до линия на сутиена, както е показано на снимка 1.

2. Отстранете предпазното фолио от първите 5-8 см от кинезио тейп ARES, и залепете към горната част на глутеалната област от едната страна на гръбначния стълб. Продължете да прилагате кинезио лентата близо до гръбначния стълб, без допълнително разтягане, като премахвате подложката докато лентата се прилага нагоре по тялото.
3. Повторете облепване с кинезио тейп от другата страна на гръбначния стълб.

Снимка 1 - кинезиотейпинг при бременност и болки в гърба

Снимка 1 – кинезиотейпинг при бременност и болки в гърба

Снимка 2 - кинезиотейпинг при бременност и болки в гърба

Снимка 2 – кинезиотейпинг при бременност и болки в гърба

 

 

 

 

 

 

 

Приложете хоризонтално „ивица за декомпресия“ директно върху най-болезнената област. Отрежете 15-20 см дължина от кинезио тейп ленти ARES и разкъсайте подложката през средата. Обелете подложката надалеч от центъра и в двете посоки, оставяйки приблизително 5 см необелено във всеки край. Държейки двата края от лентата, разтегнете достигайки 50% от максималното разтягане и залепете, като след залепване обтрийте енергично, за да се активира лепилото. След това отстранете подложката от краищата на лентата и залепете, но вече без разтягане.

 

Share