Обездвижване на глезен с нееластична лента: добри новини / лоши новини

Навяхванията на глезена са най-честите наранявания в баскетбола, и много често срещат и в други спортни дисциплини.

Изследванията показват, че ако е имало веднъж навяхване на глезена, то е доста повече вероятно да се появат повторни наранявание отново на глезена.

Но какви са резултатите от медицинските проучвания?

Сила при приземяване при приложен нееластичен тейп върху глезена

Сила при приземяване при приложен нееластичен тейп върху глезена

Проучванията сочат, че залепването на глезена с нееластична лента (т.нар. обездвижане с тейпинг) може да намали риска от втора (или трета, или четвърта…) контузия на глезена.

Въпреки че много играчи си поставят глезената лента преди всяка тренировка или игра, доста други не го правят, защото те се притесняват, че това може да увреди спортните резултати.

В статия от Журнал спортни науки и медицина, изследователи от Испания сравнили ефектите, които нееластична обездвижваща глезена лента оказва върху вертикален скок и баланс на 15 активни млади мъже (средна възраст = 21 години).

Учените не намират значителна разлика при вертикалния скок или баланс, когато глезените на спортистите са залепени или не залепени. Тази информация може да направи хората по-вероятно да използват лента за глезените и да не се притесняват, че това ще увреди тяхното спортно изпълнение.

В същото време, обаче, те също така установили, че силата на реакция на земята (сила на удара, когато тялото се приземява) при вертикалните скокове е значително по-висока в коленете, когато лицата са имали нееластичeн тейп по техните глезени.

Това вероятно се дължи на факта, че при поставяне на нееластична лента глезените се „втвърдяват“ и са по-малко в състояние да абсорбират силата при приземяване. По този начин, по-голяма сила е била прехвърлена на колене, за да действат те като амортисьори.

Бихме искали да се види подобно проучване, проведено с някои от най-често срещаните скоби на глезена, което е вероятно да бъде по-здраво, както и подобно проучване с кинезио тейп ленти, които биха придали по-малко втвърденост на глезена. За да направим изследването по-приложимо към реалния живот и спортисти, тестовете трябва да са били извършени след като субектите са играли/тренирали за 15-30 минути (по време на които една нееластична лента може на места да се разхлаби). И докато сме на темата за подобряване на проучването, то трябва да включва младите състезатели от двата пола и повече тестове (ловкост, бързина и др.).

Какъв е извода?

Това изследване не може да доведе до решението за или против поставяне на лента по глезените. За тези, които се тревожат, че при поставяне на лента на глезена може да се понижи техния вертикален скок или да има неблагоприятно въздействие върху техния баланс – не се бойте! Но за тези, чиито основни опасения са получаване на пателарен тендинит, коленна травма Osgood-Schlatter или други травми на коляното, то  имайте предвид че прекомерната употреба на нееластична обездвижваща лента по глезените може да играе роля при получаване на болки в колената. В такъв случай е добре да се използва еластичен кинезио тейп, за да се намали втвърдеността на глезените и да има по балансирано разпределение на поемане на силата при приземяване.

 

Share